“The Frame” televizori i Samsung që do transformojë shtëpinë në Muzeun e Louvre

Qoftë një shije për stilin klasik ndër shekuj ose një shije pak më koherente për artin modern, preferencat e gjithëkujt për të bukurën, mund të shndërrojnë brenda çastit, dekorin e shtëpisë. “The Frame” i Samsung është një televizor që nuk ndalon asnjëherë së transformuari ekranin e tij edhe kur është i fikur. Në këtë të fundit mund të shfaqen copëza arti nga një koleksion prej më shumë se 1300 veprash nga e gjithë bota. Kjo veçori mund të përshtatet edhe me ndriçimin e ambientit, duke krijuar vërtetë ndjesinë sikur po vizitoni një galeri arti.

Më poshtë do të zbulojmë se si “The Frame” po sjell muzetë dhe veprat e paçmueshme të artit, në dhomat e ndenjes së përdoruesve.

Përfaqësues nga Muzeu i famshëm i Londrës Victoria dhe Albert (V&A), dhe ikona e Madridit, Museo Nacional del Prado flasin më shumë rreth partneritetin me “Art Store” për t’i bërë kryeveprat e tyre më të arritshme.

Me 2.7 milion objekte arti që variojnë nga qeramika, mobiljet, fotografia, dizajni digjital e deri tek moda e arti i rafinuar, Victoria dhe Albert London është muzeu kryesor në botën e artit, dizajnit dhe performancës me koleksione të pakrahasueshme, që përfshijnë 5000 vjet të krijimtarisë njerëzore. Me këtë në mendje, Drejtoresha e Kërkimit dhe Zhvillimit të licencimit në V&A, Amelia Calver shprehet se  menjëherë u magjeps nga koncepti i “The Frame” dhe puna për krijimin e koleksionit  në partneritet me Samsung ka filluar në mars të vitit 2018. Mënyra se si është krijuar televizori për t’u përshtatur në një dhomë dhe të duket po aq tërheqës kur është fikur sa kur është në përdorim është një shembull i inteligjencës dhe imagjinatës. Duke punuar me arkivin e gjerë të V&A, Samsung zgjodhi mbi 20 vepra arti për Art Store, të cilat i përkasin shekujve dhe kulturave të ndryshme, por që të gjitha mishërojnë një histori të artit dhe dizajnit dekorativ.

Koleksioni përfshin kryevepra të përjetshme dhe vepra nga artistë të panjohur, duke ju dhënë lirinë për të zbuluar artin që preferoni. Koleksioni përfshin punën e pionierëve krijues për të cilët Muzeu është i mirënjohur, si William Morris, Hokusai dhe James Francis Danby, por edhe emra dhe artistë të rinj dhe në disa raste të panjohur, të cilat do të ndihmojnë që klientëve t’u jepet njohuri për punën dhe historinë e muzeut të arteve dekorative dhe një vlerësim për koleksionin dhe gjithë larminë e tij. Arti dhe dizajni janë pjesë përbërëse e shtëpisë dhe jetës së përditshme. Si njerëz, ne natyrshëm reagojmë, shpesh pa ndërgjegjegje, për mjedisin tonë të përditshëm, dhe për këtë arsye është e rëndësishme të realizojmë dhe përqafojmë natyrën emocionuese të artit dhe modelit në aftësinë e tyre për të krijuar përvoja të bukura dhe lartësuese. Pavarësisht nëse dëshironi ngjyra të guximshme, të ndritshme si Cockatoo dhe Shegë të Walter Crane, ose tone më elegante, tokësore, si Strawberry Thief të William Morris, këto dizajne të sjella përmes “Art Store” mund të ndihmojnë për të sjellë një ndjenjë të qetësisë dhe qetësisë në shtëpi.

Samsung ka qenë gjthashtu një partner afatgjatë i Prado që nga viti 2013 dhe menaxheri i përgjithshëm i Museo del Prado Difusión, Cristina Alovisetti pohon prej vitesh në bashkëpunim me Samsung kanë punuar me qëllimin e përbashkët të përdorimit të teknologjisë për ta bërë artin më të arritshëm për shoqërinë, duke krijuar më shumë mundësi që njerëzit të shijojnë dhe mësojnë për të. Museo Del Prado vlerësohet nga shumë si koleksioni më i madh publik i pikturave në botë. Që nga koha e themelimit të tij në 1819 Muzeu tërhoqi në Madrid artdashësit më të rafinuar dhe më të ndjeshëm të artit të shekullit XIX. Në galeritë e qeta të Prado, ata zbuluan Velázquez dhe Goya dhe përmes tyre gjithë Shkollën Spanjolle, e cila nga ajo pikë e në vazhdim gëzoi një vlerësim të ri midis kritikëve dhe historianëve të artit në të gjithë botën. Përveç veprave kryesore të atyre piktorëve, në listën e emrave të së cilëve duhet të shtojmë El Greco, Muzeu gjithashtu strehon një pjesë jashtëzakonisht të rëndësishme të veprave të artistëve të tjerë evropianë, si rezultat i interesave kolektive të monarkisë spanjolle. Për rrjedhojë duket e pamundur të fitosh një njohuri të thellë mbi punën e Titian, Rubens ose Bosch pa vizituar këtë institucion të nderuar, por përmes Art Store është një mundësie e mrekullueshme për të përjetuar këto përvoja në shtëpi.

Intriguese ishte ideja e “The Frame” se si një dritare për të shijuar artin, vjen me vlerën e shtuar shumë specifike të aftësimit të përdoruesve që të bëhen kuratorë. Kur një vepër arti nuk mund të përjetohet live, cilësia e pamjeve është parësore pasi edhe detajet më të vogla mund të ofrojnë një këndvështrim të ri. Mënyra se si “Art Store” na lejon të admirojmë dhe shijojmë artin afër është plotësisht në përputhje me këtë mënyrë të perceptimit të artit.

Nëse do të imagjinonim një përparim natyror për të shijuar veprat e artit nga muzetë, kartolinat do të vinin të parat, pastaj posterat, dhe më pas imazhet HD. “Art Store” i “The Frame shkon më tej në një farë mënyre duke u bërë një pjesë e shtëpive të njerëzve. Njerëzit shijojnë përmbajtje dixhitale digjitale në pajisjet e tyre kur ato janë “të lidhur”. “The Frame” dhe “Art Store” krijojnë një mënyrë që ata të vazhdojnë të shijojnë artin kur janë “shkëputur”.

Që nga fillimi, Prado ka zgjedhur veprat kryesore të artit me vëmendje të kujdesshme për mënyrën se si ato do të prezantohen dhe shijohen. Nga Muzeu u përzgjodh një gamë e gjerë veprash nga Koleksioni Prado që përfshin shekuj dhe stile të ndryshme, por edhe ikona dhe kryevepra më pak të njohura për publikun e gjerë. * Përdoruesit që kërkojnë të zbulojnë koleksionin e veprave artistike nga V&A dhe Museo del Prado në “Art Store” të “The Frame” mund të shkojnë te Partner> V&A ose Partner> Prado

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *