‘Kryeveprat e Humbura’ të Samsung bashkojnë portretet ikonë të humbura të artit, në një përpjekje për t’i rigjetur ato

Samsung njoftoi fillimin e ekspozitës së Kryeveprave të Humbura, një koleksion digjital i disa prej veprave artistike më ikonike dhe intriguese të botës. Duke përfshirë vepra që nuk mund të shihen fizikisht askund sepse druhet të kenë humbur përgjithmonë, ato janë sjellë për herë të parë për t’u shijuar nga të gjithë, kudo që janë, dhe për të ndihmuar në punën që po bëhet për t’i rigjetur ato.

Ato përfshijnë [“Auvers-sur-Oise” nga Paul Cézanne, e cila u zhduk kur hajdutët përfituan nga festimet e Vitit të Ri 1999 për të vjedhur pikturën në stilin kinematografik me një shkallë litari, fillimisht duke ngjitur skelat, shkatërruar një dritare çatie, dhe duke kamufluar rrugën e tyre me një bombë tymi. Si dhe [“Chloe & Emma” nga Barbora Kysilkova, e cila u vodh në mes të ditës nga një muze në Norvegji. Hajdutët këputën më shumë se 200 gozhdë për të nxjerrë kanavacën, duke e lënë kornizën e saj në një gjendje të patëmetë.]

Teksa jetët tona janë bërë më virtuale, fuqia që ka teknologjia për të sjellë njerëzit së bashku nuk ka qenë kurrë më e qartë. Ekspozita e Kryeveprave të Humbura përmban disa nga pikturat e humbura më të mrekullueshme të prodhuara nga bota – artistë të njohur të tillë si [ Van Gogh, Cézanne dhe Monet ] ; dhe i lejon të gjithë të përjetojnë dhe të mësojnë më shumë rreth këtyre pjesëve të bukura të artit, disa prej të cilave mund të  mos gjenden kurrë .

Në të gjithë Evropën , pandemia ka pasur një ndikim të rëndësishëm në art dhe kulturë. Miliona euro vlerë e artit ‘është vjedhur çdo vit, por vetëm gjatë karantinimit, të paktën gjashtë copë janë vjedhur duke përfshirë “Kopshti Pranveror” të Van Gogh, e cila është marrë në atë që do të ishte ditëlindja e 167 e artistit.

Për të ndihmuar ata që përpiqen në mënyrë aktive të gjejnë këto pjesë të mrekullueshme të humbura, dashamirësit e artit dhe detektivët amatorë janë të ftuar të ndajnë çdo këshillë, teori ose të dhëna që ata mund të zbulojnë me @SamsungShqiperi  dhe duke përdorur #MISSINGMASTERPIECES për të ndihmuar mblidhni të gjitha provat së bashku.

Iztok Šepec, Drejtor i Divizionit CE / SEAD / Samsung Elektronics tha, “Arti është për t’u shijuar nga të gjithë, dhe ne kemi një përgjegjësi kolektive për të mbrojtur dhe ruajtur kulturën tonë për brezat e ardhshëm. Kjo është arsyeja pse ne po lançojmë ‘Kryeveprat e Zhdukura’, për të siguruar që pjesët e paçmueshme që mund të mos shihen më kurrë, të mund të shijohen nga një audiencë sa më e gjerë. ‘The Frame’ mishëron këtë, duke ndihmuar në demokratizimin e artit për të gjithë dhe duke vepruar si një televizor, gjithashtu edhe si një dritare në botën e artit.”

The Frame është ndryshe nga çdo televizor tjetër. Me dizajnin e tij unik si kornizë, ai funksionon si një platformë arti multi-mediale ndërsa përzihet në dekorin e shtëpisë kur nuk është në përdorim. Nga momenti kur fiket, ndizet ‘Art Mode’ – duke shndërruar ekranin e zbrazët dikur të zi, në një galeri për koleksionet më të mrekullueshme të artit në botë. Pajisur me teknologji QLED , ngjyrat e veprave origjinale të artit janë të shprehura në rezolucicion të lartë. Të gjitha 12 veprat e artit në ekspozitën e Kryeveprave të Zhdukura janë në dispozicion për përdoruesit e ‘The Frame’ falas në katalogun e ‘Art Store’, dhe këto pjesë të çmuara mund të shihen në internet nga të gjithë këtu

Ekspozita është kuruar në partneritet me Dr Noah Charney, ekspert i vlerësuar i krimit të artit dhe themelues i Shoqatës në Kërkimin për Krimet kundër Artit (ARCA) dhe përmban kryevepra të bukura që agjencitë globale të zbatimit të ligjit po përpiqen të rimarrin në mënyrë aktive.

Dr Noah Charney, Themelues i ARCA, tha, “Para se të filloni të zgjidhni një gjëagjëzë, doni të mblidhni të gjitha informacionet, apo jo? E njëjta gjë ndodh me një krim ose një zhdukje misterioze. Që nga raportet kontradiktore të mediave, e deri tek spekulimet në burimet e Reddit – të dhënat janë atje, por vëllimi i informacionit mund të jetë mbytës. Kjo është ajo ku teknologjia dhe mediat sociale mund të ndihmojnë duke mbledhur njerëzit së bashku për të ndihmuar kërkimin. Nuk është e padëgjuar që një këshillë e padëmshme e postuar në internet të jetë çelësi që zhbllokon një çështje. ”

Ekspozita e Kryeveprave të Humbura të Artit do të jetë live për tre muaj deri më 10 Shkurt 2021. Për të mësuar më shumë shikoni Art Store ose vizitoni faqen e Kryeveprave që Mungojnë këtu

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *